Hälsporre, nackspärr & ryggskott i Uppsala

Vi hjälper dig som har smärta och besvär i ryggen, lederna, musklerna. Kontakta oss om du bor i Uppsala med omnejd och har ryggont, ryggskott, nackspärr, muskelvärk, tennisarmbåge, musarm eller hälsporre.

Behandling av ryggskott, nackspärr och hälsporre i Uppsala

Uppsala Naprapatklinik är en privatmottagning för behandling och rehabilitering av bland annat ryggskott, hälsporre, nackspärr samt olika led- & muskelbesvär. Våra naprapater behandlar både företagsanställda och privatpersoner i Uppsala och diskuterar gärna vilken behandling som är bäst för just dig. Syftet med behandlingen är detsamma som hos en kiropraktor, att återställa rörelsesymmetrin i kroppens leder och muskler samt korrigera en felaktig kroppshållning.

Hälsporre - ryggskott -nackspärr

Vad är nackspärr?

Nackspärr innebär att man plötsligt får kramp i nackmusklerna. Det gör ont och man får en låsning och blir stel i nacken och får svårt att röra på huvudet. Besvären brukar gå över av sig själv men kan ta tid. Nackspärr kan komma när man gör en häftig rörelse med huvudet eller om man kanske har sovit i en konstigt ställning. Ibland finns det ingen bra förklaring.

Nackspärr kan bero på flera faktorer som överansträngning, muskelspasma eller en nackskada.
Symptomen på nackspärr inkluderar:

 • Plötslig smärta i nacken, vanligtvis på ena sidan.
 • Stelhet i nacken som gör det svårt att röra huvudet eller vrida på nacken.
 • Muskelkramp eller spänning i nack- och skulderområdet.
 • Ibland kan det uppstå huvudvärk och ömhet i området.

Behandling av nackspärr

Har du nackspärr, även känt som akut nacksmärta eller torticollism, så bör du försöka att röra på dig men undvik rörelser som gör ont. Värme är också bra och kan lindra smärtan. Bor du i Uppsala så är du välkommen till oss för en undersökning där vi analysera dina nackbesvär och hjälper till att hitta orsaken. Vi erbjuder jour/akuttider så det är bara att ringa om du får nackspärr.

Vad är hälsporre?

Hälsporre, också känt som plantar fasciit, är en smärtsam tillstånd som påverkar fotsulan, särskilt hälområdet. Det är den vanligaste orsaken till fotsmärta under hälen. Under din fot så sitter det en bred och tjock sena som fungerar som stöd. Man kan få ont i senfästet under hälen om man exempelvis överbelastar den när man går eller springer. Det kan bildas en påbyggnad på undersidan av hälen som ser ut som en sporre på röntgen. Det är därför det kallas för hälsporre och detta gör ont när man står, går eller springer.

Vanliga symtom på hälsporre inkluderar:

 • Smärta och ömhet under hälen, särskilt vid de första stegen på morgonen eller efter vila.
 • Smärtan kan vara skarp, brännande eller stickande och kan minska något under dagen men förvärras igen efter aktivitet.
 • Stelhet och smärta när du reser dig upp efter att ha suttit länge eller vilat.

Behandling av hälsporre

Vi hjälper dig om du får hälsporre i Uppsala. Man kan också prova stötdämpande inlägg eller skor som kan köpas i skoaffärer och sportbutiker. Försök att inte belasta foten när du väl börjar få ont under hälen. Som naprapat kan vi ge behandling för att lindra besvären från hälsporre. Vi kan bland annat utföra stretchning och tejpning av foten och ge dig olika övningar som du kan göra hemma. Det finns även andra hälsporre behandlingar som vi kan utföra.

Vad är ryggskott?

Ryggskott som kallas för lumbago acuta, kommer ofta plötsligt. Ofta i samband med exempelvis ett tungt lyft eller om du snabbt vrider dig i sidan. Man känner att det gör ont och att ryggen låser sig. Det blir kramp i ryggmusklerna och smärtan kan vara skärande, huggande eller molande och det kan kännas som om ryggen skall gå av. Ryggskott ger en plötslig och intensiv smärta i ländryggen som kan vara mycket smärtsam och begränsa rörelseförmågan. Det är ett vanligt tillstånd och kan påverka människor i olika åldrar.

Symptomen på ryggskott inkluderar:

 • Plötslig och intensiv smärta i ländryggen.
 • Svårigheter att röra sig, böja sig framåt eller stå upprätt på grund av smärta/stelhet.
 • Muskelkramper och spänningar i ländryggen.
 • Smärtan kan även stråla ut till skinkorna och låren.

Behandling av ryggskott & ryggont

Har du ryggskott i Uppsala kan du få behandling av en naprapat hos oss. Vi undersöker dig, analysera dina besvär och hjälper till att orsaken till varför du har ryggont. Du får sedan en manuell behandling av naprapat som utförs med händerna. En annan viktig del av behandlingen av ryggskott eller ryggont är träning och fysisk aktivitet. Därför tar vi fram ett träningsprogram som är speciellt anpassat för dig och hjälper dig att komma igång.

Hela kroppen i centrum

Det är inte enbart en ryggskott, nackspärr eller hälsporre vi behandlar vid dessa besvär utan det är hela kroppen och hela patienten. Helhetssynen är viktig för oss. Vi anpassar behandlingsmetoden efter skadans art och patientens förutsättningar. Tid avsätts för varje patient, så att en noggrann undersökning och behandling kan genomföras. Våra naprapater i Uppsala behandlar även ryggont, muskelvärk, tennisarmbåge, musarm och huvudvärk.

Behandling hälsporre & ryggont

På vår klinik i Uppsala behandlar vi bland annat:

Så oavsett om du har hälsporre (ont i hälen) eller ont i nacke eller rygg så är det bara att kontakta oss.
Vi hjälper dig med en effektiv behandling, även akuta besvär.

Kontakt oss och boka tid – även akut

Läs mer om hälsporre