Muskelvärk & ledvärk

Har du ofta ont i dina muskler eller leder och bor i Uppsala? Uppsala Naprapatklinik är en privatmottagning för behandling och rehabilitering av bland annat muskelvärk (myalgi) och ledvärk samt andra led- & muskelbesvär som musarm, ryggont, nackspärr med mera.

Vi behandlar både företagsanställda och privatpersoner i Uppsala och diskuterar gärna vilken behandling för din muskelvärk eller ledvärk som är bäst för just dig. Syftet med behandlingen är så att du blir kvitt eller får effektiv lindring för dina besvär.

Muskelvärk & Ledvärk

VAD ÄR MUSKELVÄRK ELLER MYALGI?

Muskelvärk, även kallat myalgi, är en känsla av ömhet, smärta eller obehag i musklerna. Det är vanligtvis resultatet av ansträngning, överanvändning, skada eller inflammation i musklerna. Muskelvärk kan förekomma i olika delar av kroppen och variera i intensitet från mild till allvarlig smärta eller besvär.

Orsaker till muskelvärk och myalgi kan inkludera vara:

 • Fysisk ansträngning: Överdriven fysisk aktivitet eller träning som musklerna inte är vana vid kan leda till mikroskopiska tårar i muskelfibrerna, vilket orsakar smärta och ömhet.
 • Skada: Direkta skador på musklerna genom slag, stötar eller översträckning kan resultera i muskelvärk.
 • Överanvändning: Upprepad rörelse eller belastning av en viss muskelgrupp utan tillräcklig vila kan leda till överanvändning och därigenom orsaka muskelvärk.
 • Inflammation: Inflammation i musklerna, även känd som myosit, kan uppstå på grund av infektioner eller autoimmuna sjukdomar och leda till smärta och ömhet.
 • Infektioner: Vissa infektioner, såsom influensa och förkylning, kan orsaka allmän kroppssmärta och muskelvärk som en del av symptomen.
 • Stress och spänningar: Emotionell stress, ångest och spänningar kan också leda till muskelvärk och ömhet.

BEHANDLING AV MUSKELVÄRK

Behandlingen av muskelvärk kan inkludera vila, applicering av värme eller kyla, smärtlindrande mediciner sträckövningar och fysioterapi eller naprapati. Om muskelvärken är kopplad till en underliggande sjukdom eller infektion, kan behandlingen riktas mot att hantera den underliggande orsaken. Det är viktigt att notera att om muskelvärk är allvarlig, långvarig eller återkommande, eller om den åtföljs av andra symtom som feber, svårighet att röra sig eller allmän sjukdomskänsla, bör man söka medicinsk rådgivning för att fastställa orsaken och få lämplig vård. Kontakta Uppsala Naprapatklinik så kan vi undersöka dina besvär och komma fram till lämplig behandling.

VAD ÄR LEDVÄRK ?

Ledvärk är en smärtsam känsla som upplevs i lederna, de områden där två eller fler ben möts och rör sig i förhållande till varandra. Ledvärk kan vara resultatet av olika faktorer och underliggande orsaker. Det kan förekomma som en följd av sjukdomar, skador eller överbelastning. Precis som muskelvärk kan ledvärk variera i intensitet från mild till svår smärta.

Orsaker till ledvärk kan vara:

 1. Ledskador: Direkta skador på lederna, såsom slag eller stötar, kan orsaka smärta och svullnad.
 2. Ledinflammation: Ledinflammation, eller artrit, är en vanlig orsak till ledvärk. Reumatoid artrit, artros och andra autoimmuna sjukdomar kan leda till inflammerade och smärtsamma leder.
 3. Överansträngning: Överdriven användning eller överbelastning av lederna, särskilt vid idrott eller tunga lyft, kan orsaka ledvärk.
 4. Infektioner: Bakteriella eller virala infektioner kan ibland påverka lederna och orsaka smärta och svullnad.
 5. Gikt: Gikt är en typ av artrit som orsakas av upphopning av urinsyra i leden, vilket kan resultera i intensiv ledvärk, särskilt i stortåleden.
 6. Fibromyalgi: En kronisk sjukdom som kännetecknas av muskelsmärta och ömhet, vilket ibland kan stråla ut till lederna.
 7. Systemiska sjukdomar: Vissa sjukdomar som lupus och systemisk skleros kan påverka lederna och orsaka smärta.
 8. Åldersrelaterade förändringar: Slitage på leder över tiden, särskilt i samband med åldrande, kan leda till artros och ledvärk.

BEHANDLING AV LEDVÄRK

Behandlingen av ledvärk beror på den underliggande orsaken. Den kan inkludera användning av smärtlindrande mediciner, antiinflammatoriska läkemedel, fysioterapi, naprapati, vila, kyla eller värmebehandlingar och i vissa fall kirurgi om det är nödvändigt.

Om du upplever ledvärk så kontakta Uppsala Naprapatklinik så kan vi undersöka och behandla den. Är din ledvärk allvarlig eller om den åtföljs av andra symtom som svullnad, rodnad, feber eller svårigheter att röra lederna så kan vi även rekommendera att du bör kontakta en läkare för en korrekt diagnos och behandlingsråd.